Chess Academy Logo

Γιατί σκάκι;

Θυμάστε πότε παίξατε για πρώτη φορά σκάκι; Οι πιο πολλοί δεν έχουν στο μυαλό τους αποθηκευμένη την πρώτη φορά που άκουσαν για αυτό το παιχνίδι, συνήθως οι κινήσεις των κομματιών γίνονται γνωστές για πρώτη φορά στην πλειοψηφία των παιδιών σε ηλικία κατά μέσο όρο 6-9 χρόνων. Δεν υπάρχει βέβαια μετά από αυτό η εναρμόνιση ενός τόσο σύνθετου μα ταυτόχρονα απλοϊκού με βάση τους κανόνες του παιχνίδι με την καθημερινότητα του παιδιού. Συνήθως σε τέτοιες ηλικίες υπάρχουν μεγάλα ποσά ενέργειας τα οποία εκτονώνονται με πιο έντονες δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κ.α. Αν λοιπόν δεν ξανατύχει να βρεθεί στο κατάλληλο μέρος με τους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή, το πιο πιθανό είναι το παιδί να έχει μια ιδέα για το σκάκι αλλά να μην το έχει εντάξει στην λίστα των χόμπι του. Αυτό ίσως να είναι καθαρά και θέμα επιλογής του βέβαια, αλλά εδώ μιλάμε για τις περιπτώσεις που απλά τα άτομα βλέπουν το σκάκι ως κάτι ξενικό και δυσπρόσιτο, διότι τους έχει δοθεί λανθασμένα η εντύπωση πως είναι ένα άκρως δύσκολο άθλημα για λίγους. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, ενημερώνουμε όλους τους γονείς, αλλά και τους επίδοξους σκακιστές σχετικά με κάποια από τα οφέλη που αντλούν οι παίχτες από τα 64 τετράγωνα.

Νοημοσύνη 

Είναι το σκάκι για έξυπνους η όποιος παίζει σκάκι γίνεται έξυπνος; Για να μην κρυβόμαστε, όσο οι νευρολόγοι παλεύουν να καταλάβουν πως δουλεύει ο εγκέφαλος, η εξυπνάδα έχει υποκειμενικά κριτήρια, άλλα για να μιλήσουμε με τα τωρινά στάνταρ, ναι είναι αποδεδειγμένο πως οποίος παίζει σκάκι παρουσιάζει μια αύξηση στην χωρική αντίληψή του, τομέας που είναι πολύ σημαντικός και τεστάρεται και σε όλα τα iq test.

Επιλογές/Αποφάσεις

Να σπρώξω το πιόνι η να κουνήσω την βασίλισσα μου; Τέτοια διλήμματα αντιμετωπίζουν οι σκακιστές στον κόσμο της σκακιέρας. Όμως, υπάρχει έντονος συσχετισμός με τα προβλήματα της καθημερινότητας που φυσικά δεν έχουν να κάνουν με άλογα και πύργους αλλά με αποφάσεις που απαιτούν από κάποιον να τις πάρει.

Εργατικότητα/Συγκέντρωση

Κανένας δεν έγινε Μαιτρ του σκακιού χωρίς να στρωθεί στην δουλειά, και το σκάκι ως παιχνίδι με μηδενικό συντελεστή τύχης είναι το κατάλληλο παράδειγμα για την φράση: “Τα αγαθά κόποις κτώνται” ένα μότο που θα ακολουθεί τον σκακιστή σε όλη του την ζωή. Έχει παρατηρηθεί επίσης πως παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής έχουν βελτιώσει πολύ τα επίπεδα συγκέντρωσης τους, γεγονός που τα βοηθάει πολύ στην καθημερινότητα τους, άλλα και στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις.

Κοινωνικοποίηση

Παρ όλη την ατομικότητα του αθλήματος στην πράξη του, είναι το σύνηθες να οργανώνονται σύλλογοι που σαν έναν από τους στόχους τους έχουν την ανάδειξη σκακιστικών ταλέντων τα οποία ξεκινούν το σκάκι από μια σχετικά νεαρή ηλικία όποτε το “κοκτέιλ” ενέργειας όπως αναφέραμε και πιο πάνω σε συνδυασμό με την ύπαρξη παραπάνω από 5 παιδιών στον χώρο δημιουργεί μια άκρως δυναμική κατάσταση ιδανική για γνωριμίες. Έχοντάς λοιπόν το ίδιο πάθος για ένα αντικείμενο τα παιδιά θα βρουν τον δρόμο τους και θα κάνουν πολλούς νέους φίλους.

Αύξηση της δημιουργικότητας

Μιας και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για την δημιουργικότητα, δεν είναι έκπληξη ότι παίζοντας σκάκι, αυξάνεται και η δημιουργικότητα. Ειδικότερα το σκάκι αυξάνει σημαντικά την πρωτότυπη και εφευρετική σκέψη. Μια μελέτη χώρισε μαθητές 4 ετών σε διάφορα γκρουπ. Σε γκρουπ που τους διδάσκονταν και έπαιζαν σκάκι, σε γκρουπ που χρησιμοποιούσαν υπολογιστές, σε γκρουπ που δεν έκαναν τίποτα από ότι έκαναν τα άλλα γκρουπ, καθώς και γκρουπ με άλλες δραστηριότητες. Η όλη ενασχόληση του κάθε γκρουπ διήρκεσε 32 εβδομάδες. Έπειτα μετρήθηκαν οι επιδόσεις δημιουργικότητας, εφευρετικότητας και κρίσιμων αποφάσεων για κάθε γκρουπ.

Αυτοβελτίωση

Πάνω από την σκακιέρα, είσαι εσύ και ο αντίπαλός σου. Πρέπει λοιπόν να αναλάβεις τις ευθύνες των πράξεων σου και να πορευτείς με αυτές. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον άλλον για ένα λάθος. Και από όλα όσα είπαμε σχετικά με τα οφέλη του παιχνιδιού, το να έχεις αίσθηση ευθύνης και στην ζωή σου ίσως να είναι και το πιο σημαντικό δίδαγμα που μας δίνει το σκάκι.

Αναπτύσσει δενδρίτες στους νευρώνες του εγκεφάλου

Οι δενδρίτες είναι μικρές διακλαδιζόμενες προεξοχές που βρίσκονται στην άκρη των νευρώνων του εγκεφάλου. Ο κάθε νευρώνας έχει πολλούς δενδρίτες με πολλές διακλαδώσεις στην άκρη του εγκεφάλου. Οι δενδρίτες είναι εξαιρετικά σημαντικοί καθώς αποτελούν το μέσο με ο νευρώνας προσλαμβάνει σήματα. Είναι με λίγα λόγια το μέσο με το οποίο σκεφτόμαστε και όσο περισσότεροι υπάρχουν τόσο καλύτερα/γρηγορότερα γίνεται η διαδικασία μεταβίβασης των μηνυμάτων μέσα στον εγκέφαλο. Και το να παίζει κάποιος σκάκι τακτικά, κάνει τους δενδρίτες να πληθαίνουν και να αναπτύσσονται.

Αν λοιπόν είχατε αμφιβολίες σχετικά με το αν το σκάκι είναι όντως ένα από τα επιτραπέζια παιχνίδια – ορόσημα για τον άνθρωπο, ελπίζουμε αυτό το άρθρο σε συνδυασμό βέβαια και με δικιά σας προσωπική αναζήτηση και έρευνα να σας δώσει τις απαντήσεις που επιζητείτε.

Συνεργαζόμενοι φορείς